Της απεργίας το ανάγνωσμα

         Απεργία ή κατάληψη; Τι από τα δύο να διαλέξω;  Την απεργία που είναι πιο επιζήμια για τον εργαζόμενο ή την κατάληψη που βολεύει εν καιρώ κρίσης. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει αναπτύξει παράπλευρες ικανότητες εκτός από αυτές για τις οποίες έχει δημιουργηθεί. Μία τέτοια ικανότητα είναι και η ‘πονηριά’ της κατάληψης. Αδυνατώ να κατανοήσω την νοοτροπία ‘κάστας’ που έχει δημιουργηθεί  στην Ελληνική κοινωνία ειδικά σε κομμάτια της  που μπορούν να ασκήσουν κάποια επιρροή.  Πρόεδροι και μη τέτοιων ενώσεων, εν δυνάμει στελέχη και  ακόλουθοι πολιτικών κομμάτων τοποθετούνται στην προεδρία με σκοπό όχι το συμφέρον του κλάδους τους αλλά του κόμματος που εκπροσωπούν. Η αυλή του Βασιλεύ αντικαταστάθηκε από την κομματική αυλή. Ποιος είναι ο πιο πιστός, ικανός, διαθέσιμος για μεγαλύτερες θυσίες;  Μόνο αυτός έχει πιθανότητες να πετύχει. Παρακολουθώ έκπληκτος τους εκπροσώπους των εργαζομένων να πολιτικολογούν και να αποφεύγουν ερωτήσεις με μεγαλύτερη μαεστρία από τους πολιτικούς.  Τι απέγιναν ο απλός λόγος, ο λόγος του εργαζόμενου που όταν ζητούσε κάτι, το ζητούσε  χωρίς περιστροφές, όχι, ίσως και μη. Έγιναν οι εργαζόμενοι πολιτικοί ή οι πολιτικοί εργαζόμενοι;

                Το κοινό καλό, όλα εξ’ ονόματος του γίνονται. Όλοι το καλό μας θέλουν εκτός από εμάς. Εμείς δεν θέλουμε την απεργία των ΜΜΜ αλλά αυτοί το κάνουν και για δικό μας καλό. Εμείς δεν θέλουμε τα σκουπίδια 20 μέρες έξω από την  πόρτα μας αλλά αυτοί τα θέλουν για δικό μας καλό.  Δεν αναφέρω την συνιστώσα των πολιτικών στην κουβέντα γιατί απλά απ’ αυτούς δεν περιμένω τίποτα. Όλοι φροντίζουν για εμάς εκτός από εμάς. Ξαφνικά έκλεισα τα μάτια μου και έγινα 10 χρονών. Στις 8:00 βραδινό,  1 ώρα τηλεόραση και μετά για ύπνο.  Βιώνουμε την επιτήρηση στο τετράγωνο.  Μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και από το  Facebook στην Ελλάδα έχει το apergies.gr.  Μήπως μία λύση είναι να κάνουμε απεργία ως χώρα ή πιο σωστά να δηλώσουμε κατάληψη γιατί συμφέρει και να μην πληρώνουμε τίποτα μέχρι νεωτέρας. Αφού μέσα λειτουργεί , γιατί όχι και στο εξωτερικό; Καιρός να σοβαρευτούμε κύριοι και να συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή δεν στρώνει όντας το τσιράκι ενός υπουργού λες και είναι τίτλος τιμής ή ο παρατρεχάμενος ενός κόμματος ζώντας με την ελπίδα του διορισμού. Θα πρέπει να περάσει στο DNA μας ότι  λέξεις όπως (διορισμός , δημόσιο, βύσμα κ.α), δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά λόγους για την σημερινή κατάντια. Κάτι καθιερωμένο και βαθιά ριζωμένο, δεν θεραπεύεται, αλλά μόνο ξεριζώνεται. Θα αφήσει την πληγή του αλλά στο τέλος θα θεραπευτεί. Μακάρι αυτό που περνάμε να αποτελεί μέρος αυτής της πληγής.

                                                                                                                                                                                                                                                                                Εις το επανειδείν

Advertisements

One thought on “Της απεργίας το ανάγνωσμα

  1. Σαφώς συμφωνώ με όλα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά θα σταθώ λίγο στην τελευταία πρόταση. Πώς να ξεριζωθεί από τη νοοτροπία του Έλληνα η «ΛΑΜΟΓΙΑ»; Όλοι έχουμε μεγαλώσει ξέροντας ότι πάντα υπάρχει ένα παραθυράκι ανοιχτό για να βολευτούμε σε μια θέση εργασίας ή όλοι έχουμε ένα γνωστό για να μας εξυπηρετήσει σε μια δημόσια υπηρεσία. Και μπορεί να μην κατατρέχουμε όλοι σε αυτές τις λύσεις, αλλά όλοι θα το θέλαμε, αφού είναι γνωστό ότι για να εξυπηρετηθείς σε μια δημόσια υπηρεσία σε αντιμετωπίζουν σαν ον χωρίς αξιοπρέπεια. Σε κοιτούν με υποτιμητικό ύφος κ πολλές φορές σε περιφρονούν, δεν σε κοιτούν καν όταν σου απευθύνουν το λόγο και στην καλύτερη περίπτωση, σε εξυπηρετούν χωρίς να σου μιλήσουν, γιατί όταν θα σου απευθύνουν το λόγο θα είναι σίγουρα εριστικοί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s